Jednostavne stvari su najljepše! Jest, baš… 😉
Uglavnom, to nije rečenica kojom bi se mogla opisati torta Little passion. Ona više spada u skupinu – zašto jednostavno, kad može komplicirano 😉 Stvarno, zašto ne?! Jer tako su mi drage te različite teksture unutar jedne torte, koje sam ovdje nekako uspjela spojiti u jedinstvenu cjelinu. Vrijedilo je pokušati 🙂
Sastojci
Podloga (fi 20)
40 g tamne čokolade
45 g sitnih zobenih pahuljica
25 g krupno mljevenih lješnjaka
10 g sušenih brusnica
10 ml soka od naranče
Suhe sastojke preliti rastopljenom čokoladom i sokom od naranče, miješanjem povezati smjesu. Smjesu staviti na dno kalupa u kojem će se slagati torta i staviti na hlađenje da se stisne.
Dacquise kora od lješnjaka (fi 20)
60 g tostiranih mljevenih lješnjaka
30 g šećera u prahu
1 bjelanjak
20 g kristal šećera
Tostirane lješnjake izmiksati sa šećerom u prahu. Bjelanjak istući u mekani snijeg uz dodavanje kristal šećera. U snijeg lagano špatulom dodati mljevene lješnjake i šećer. Peći na 160 stupnjeva dok ne dobije zlatnu boju.
Macarons
100 g tostiranih mljevenih lješnjaka
170 g šećera u prahu
15 g kakaa
100 g bjelanjaka
35 g kristal šećera
Zajedno u blenderu izmiksati lješnjake i šećer u prahu. Umiješati kakao i sve zajedno prosijati. Bjelanjke uz dodavanje šećera izmiksati u mekani snijeg. Lopaticom lagano umiješati suhe sastojke. Dresir vrećicom na papiru za pečenje napraviti dva velika macaronsa, promjera 20 cm. Sušiti dok se ne stvori korica i peći na 150 stupnjeva 12-15 minuta.
Žele od malina
260 g malina
30 ml soka od naranče
20 g šećera
10 g mljevene želatine
Pripremiti želatinu. Maline prokuhati sa šećerom, dodati sok od naranče, sve skupa izmiksati i propastirati pa u još vruće voće dodati nabubrenu želatinu. Miješati dok se ne rastopi. Pripremiti dva kalupa od 15 cm, sipati voće i staviti na hlađenje da se žele stisne.
Krema od vanilije
180 ml mlijeka
40 g žutanjaka
20 g šećer
20 g gustina
mahuna vanilije
10 g mljevene želatine
10 ml Grand Marniera
70 g bjelanjaka
120 g šećera
30 ml vode
Gustin i žutanjke pomiješati s malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati sa šećerom i prorezanom mahunom vanilije. Ostaviti 10 minuta da se prohladi. Izvaditi mahunu vanilije iz mlijeka. Žutanjke i gustin pomiješati s mlijekom, vratiti na laganu vatru i kuhati desetak minuta. Voditi računa da se žutanjci ne zgrušaju, temperatura neka ne prelazi 80 stupnjeva. Kuhanu kremu maknuti s vatre i dodati nabubrenu želatinu te miješati dok se rastopi. Ohladiti kremu, umiješati Grand Marnier i ohlađenu talijansku meringu. Talijanska meringa se radi na način od 120 g šećera i 30 ml vode skuha sirup (gustoće mekane kuglice, temperatura 116-118 stupnjeva). Sirup se ostavi po strani dok se tuku bjelanjci. Čvrsto tučenim bjelanjcima se uz miješanje doda sirup i nastavlja miješati dok se ne ohladi.
Chantilly
220 ml slatkog vrhnja
1 žlica cvjetnog meda
4 g mljevene želatine
par kapi Grand Marniera
Istući slatko vrhnje, zasladiti ga medom i aromatizirati s Grand Marnierom. Vrhnje stabilizirati želatinom. Želatinu klasično namočiti u vodi, kad nabubri zagrijati je, dodati joj žlicu slatkog vrhnja i sve lagano umiješati u tučeno slatko vrhnje.
Ganache
300 g tamne čokolade
300 ml slatkog vrhnja
30 g maslaca
10 ml soka od naranče
Slatko vrhnje zagrijati do vrenja i preliti preko izlomljene čokolade. Ostaviti tako minut-dva, dodati maslac i energično miješati dok se smjesa ne poveže. Na kraju uz miješanje dodati sok od naranče.
Mirror glaze
2 lista želatine
63 g vode
113 g šećera
75 g kuverture
15 g kakaa
63 ml slatkog vrhnja
Zakuhati vodu i šećer na 104 stupnja. Dodati usitnjenu kuverturu, promiješati da se rastopi i dodati prosijani kakao, miješati, dodati slatko vrhnje. Ohladiti na 60 stupnjeva i dodati ocijeđenu želatinu. Procijediti, izblendati, procijediti i ohladiti na 29 stupnjeva i preliti po ohlađenoj torti.
Dekoracija
15 lješnjaka
5 žlica šećera
3 žlice vode
U posudi s debelim dnom ili tavi lagano zagrijavati šećer i vodu dok voda ne iskuha a šećer se karamelizira do boje jantara. Smjesa se ne miješa jer to bi dovelo do kristalizacije. Kad je karamel gotov, ostaviti ga par minuta po strani da se ohladi. Lješnjake nabosti na čačkalice i umakati u karamel. Niti karamela bi se trebale otezati, ako nema tih niti, karamel je još uvijek prevruć, pa treba pričekati još malo. Čačkalice s umočenim lješnjacima, najbolje je zabiti u stiropor ili plutenu podlogu, tako da se karamel može nesmetano cijediti. Voditi računa o podlozi na koju se cijedi karamel, zaštitite je folijom ili papirom za pečenje. Lješnjake ostaviti da se ohlade, a karamel stegne.
Slaganje torte
- podloga
- ganache
- macaron kora
- chantilly
- žele od malina
- krema od vanilije
- dacquise kora
- chantilly
- žele od malina
- krema od vanilije
- macaron kora
- ganache
- mirror glaze
- lješnjaci u karamelu
Podloga, macaron i dacquise kore i žele od malina može se napraviti dan ranije. Kremaste komponente imaju u sebi želatinu pa vodite računa da se ne stegnu previše prije slaganja torte, privremeno mogu stajati i na sobnoj temperaturi. Par zlica ganacha ostavite za premazivanje stranica torte kad je izvadite iz kalupa. Mirror glaze ide na dobro ohladenu tortu. Dekoracija od lješnjaka stavlja se prije posluživanja torte jer se karamel u hladanjaku topi.
Torta izgleda prekrasno, a sigurno je takva i okusom! Slučajno sam naletjela na Vaš blog, gdje li se dosad skrivao? Sigurno ću probati ovaj recept, nezaobilazan i prvi na listi, puno hvala i lijepi pozdrav! 😊😀😊😀
Sviđa mi seLiked by 1 person
Hvala Vanja, drago mi je da Vam se svida torta 🙂 Blog je friski, al ste ga nasli 😉 Isprobajte pa se javite s dojmovima, veliki pozdrav :*
Sviđa mi seSviđa mi se
Hello! S cim izmjeris 63ml? Kakvu to mjericu imas za tocne ml? 🙂
Sviđa mi seLiked by 1 person
U ovom slucaju sam vagala, 63 g, ispravit cu, hvala 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Ajme što divno izgleda! Svaka čast na svim komponentama torte… Ovo bi se trebalo odvažiti i isprobati. Bravo! 😃
Sviđa mi seLiked by 1 person
Hvala Vesna 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Sviđaju mi se skoro svi slojevi:)
Sviđa mi seLiked by 1 person
Hvala 🙂 Slojeva ima, tako da propustite li koji, nece se ni skuziti 😉
Sviđa mi seSviđa mi se
Eto, i ja slucajno naletjeh na ovaj blog
Spadam u osobe koja je u svom polustoljetnom (!) zivotu ispekla puno kolaca i torti svakakvih vrsta, ali neznam da li imam hrabrosti i znanja upustiti se u izradu ovakve divote.
Respect.
Sviđa mi seLiked by 1 person
To je onda veliki kompliment 🙂 Hvala Vam puno 💖
Sviđa mi seSviđa mi se
Predivna je, a i okusom mora biti dobra. Dali bi se mogla prekriti fondantom.
Sviđa mi seLiked by 1 person
Nisam probala, al je cvrsta prilicno, pa ako se stavi ispod ganache ili bc vjerujem da bi mogla
Sviđa mi seSviđa mi se