Churros

JAM_8743a

Vrijeme je karnevala! I krafni, fritula i kroštula.  I churrosa! I opet Španjolska! Da, još uvijek je to ista faza, još uvijek ne prolazi… 🙂 Neka!

Churros su španjolski uštipci koji se tradicionalno jedu u vrijeme karnevala. Izrađuju se od paljenog, odnosno kuhanog tijesta koje se prži u dubokom ulju dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Churrosi su hrskavi izvana, a prozračni i šupljikavi iznutra. Još topli se posipaju ili uvaljaju u mješavinu šećera i cimeta. Poslužuju se uz aromatičnu toplu čokoladu. Divan desert u hladnim zimskim danima.

Nakon povratka iz Barcelone, radila sam dvije verzije churrosa. Jednu, tradicionalnu s paljenim tijestom, i drugu s tijestom bez jaja, dakle samo brašno, masnoća i voda. Jako fine su obe verzije, s tim da je druga jednostavnija. Ovoga puta jednostavnijoj verziji dala sam prednost i spojila je s aromatičnim čokoladnim umakom. Da je temperatura vani ovih dana kojih desetak stupnjeva niža, svakako tu bi bio i chilli. Ovako, uživajte laganini…

JAM_8758a

Sastojci

240 g glatkog brašna

prstohvat soli

45 g maslaca

1 čajna žlica maslinovog ulja

220 ml vode

Za toplu čokoladu

100 g tamne čokolade  (70% kakao mase)

180 ml slatkog vrhnja

mahuna vanilije

cimet u kori

zvjezdasti anis

korica naranče

Za posipanje

40-50 g kristal šećera

čajna žličica cimeta u prahu

Još

200- 300 ml masnoće za prženja (ulje, mast…)

JAM_8825a

Priprema

Maslac, maslinovo ulje i vodu staviti u posudu i zagrijati do vrenja.  U drugoj posudu pomiješati brašno i sol pa preliti s vrelom vodom s maslacem  i maslinovim uljem. Sve zajedno mikserom izmiješati u glatku smjesu. Smjesa treba biti nalik na finu pastu, koja kad se zagrabi sa žlicom, lagano s nje pada ili polako kaplje s metlica miksera. Ukoliko je smjesa pregusta, dodati par žlica vruće vode, dok se ne dobije glatka struktura. Gotovu smjesu prekriti prozirnom folijom. Foliju priljubiti uz tijesto da se ne uhvati korica. Smjestu ostaviti u hladnjaku neka odmara 30-40 minuta.

Dok se tijesto za churrose odmara pripremiti vruću čokoladu. Vrhnje sa začinima lagano zagrijati i ostaviti po strani 15 minuta da začini puste aromu. Procijediti vrhnje i zagrijati ga do vrenja te preliti preko usitnjene čokolade. Ostaviti tako minut-dva i onda miješati da se smjesa poveže. Ostaviti na toplom.

Tijesto za churrose izvaditi iz frižidera i njime napuniti slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom. Zagrijati masnoću na 180 stupnjeva. Direktno u ulje, vrećicom istisnuti tijesto dužine 8 do 10 centimetara, te ga prerezati škarama. Istovremeno pržiti nekoliko churrosa, da ih ne bude previše u posudi jer tijekom prženja rastu i napuhuju se. Pržiti 3-4 minute dok churrosi ne dobiju zlatno-smeđu boju. Kad su gotovi, vaditi ih na papirnate salvete, kako bi se ocijedilo suvišno ulje.

Tople churrose uvaljati u mješavinu šećera i cimeta ili jednostavno ih samo posuti. Poslužiti uz toplu čokoladu.

JAM_8829a

 

Oglasi

2 thoughts on “Churros

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s