Lovely cheesecake

JAM_2610a

U (slatkoj) mojoj glavi dva su deserta izvan svake konkurencije. Bezvremenski i savršeni… Jedan je lemon meringue pie, a drugi cheesecake!

Volim cheesecake! Volim sva njegova izdanja… Još uvijek se divim klasiku dok me istovremeno osvajaju njegove moderne izvedenice, inačice, koje svakodnevno stižu u pregršt različitih oblika i boja. Njegova hrskava podloga i kremasta sirna baza svojom jednostavnom savršenošću  prizivaju neke nove okuse, strukture i boje.

JAM_2613a

Odmak od klasičnog cheesecakea, mojoj torti od sira donijele su borovnice, bijela čokolada i indijski oraščići. Zapravo, i podloga je drugačija jer ne volim kekse, dosadnjikavi su mi i predvidljivi… Zobene pahuljice, maslac i indijski oraščići uz vrlo malo šećera, to mi je sasvim druga priča. Na takav crust ide klasična sirna baza, koja je u jednom dijelu spojena s bijelom čokoladom i indijskim oraščićem, a u drugom s borovnicama. Izvaredan okus pojačan je kolorističkim woow efektom koji moj cheesecake duguje borovnicama. Vrijedi ponoviti 😉

JAM_2631a

Podloga 

120 g zobenih pahuljica

25 g šećera

90 g maslaca

15 g indijskih oraščića

pola mahuna vanilije

Rastopiti maslac. U blenderu usitniti zobene pahuljice. Indijske oraščiće usitniti u mužaru. Pomiješati pahuljice i oraščiće, dodati im šećer i rastopljeni maslac te sastrugana zrnca vanilije. Sve skupa izmiješati žlicom. Na dno podesivog pravokutnog kalupa, ja sam koristila kalup dimenzija 11,5 x 30 cm, staviti papir za pečenje. Dobivenu smjesu utisnuti u dno kalupa i peći 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva Celzija. Izvaditi iz pećnice i ohladiti.

JAM_2609a

Baza od sira

500 g krem sira

90 g šećera

3 jaja

pola mahune vanilije

100 g kiselog vrhnja ili milerama (min 22% mliječne masti)

Krem sir i kiselo vrhnje (mileram) izmiješati mikserom u kremastu smjesu. Dodati šećer, ostruganu mahunu vanilije i jaja te nastaviti miješati mikserom dok se smjesa u potpunosti ne poveže i dobije glatku, kremastu strukturu. Dobivenu smjesu podijeliti na dva jednaka dijela.

JAM_2775a

Za bijelu kremu

100 g bijele čokolade

75 g indijskih oraščića

Na pari otopiti bijelu čokoladu. Indijske oraščiće zdrobiti u mužaru. Otopljenu bijelu čokoladu i zdrobljene oraščiće dodati u jedan dio baze od sira. Sve skupa špatulom nježno pomiješati i polako izliti na podlogu od zobenih pahuljica. Staviti peći na 170 stupnjeva Celzija nekih 10 do 15 minuta, ovisno o pećnici. Uglavnom, izvadite iz pećnice, kad se rubovi počnu izdizati, a sredina još uvijek bude lagano lelujava. Ohladiti na sobnoj temperaturi, dok se krema ne stisne.

JAM_2796a.jpg

Za ljubičastu kremu

150 g borovnica

Svježe borovnice lagano zgnječiti vilicom i usitniti štapnim mikserom. Dobivenu smjesu protisnuti kroz gusto sito. Ako se koriste zaleđene borovnice, prethodno ih odlediti na sobnoj temperaturi i dalje nastaviti kao sa svježim borovnicama.

Pasirane borovnice umiješati u drugi dio baze od sira. Nježno povezati špatulom i žlicom lagano dodavati na ohlađeni bijeli dio cheesecakea. Ljubičastu kremu treba nježno rasporediti na bijeli dio, kako se smjese ne bi pomiješale. Naime, ako bijeli dio nije dovoljno pečen i ohlađen, postoji mogućnost da ljubičasta smjesa propadne u bijelu.

JAM_2800a.jpg

Peći na 160 stupnjeva Celzija 30-ak minuta. Cheesecake je gotov kad sredina još uvijek je lagano drhturi, leluja, a krajevi lagano se izdignu i očvrsnu. Kad je cheesecake gotov, ugasiti pećnicu i otvoriti vrata i ostaviti ga da unutra odmara još 15 minuta. Nakon toga, izvaditi ga iz pećnice i pustiti da se u potpunosti ohladi na sobnoj temperaturi. Tad ide na hlađenje, minimalno u hladnjaku nek bude 3 sata, a poželjno je i preko noći.

JAM_2816a.jpg

Cheesecake poslužiti i dekorirati s borovnicama, strugotinama bijele čokolade i listićima melise. I uživati, u pogledu i u okusu 😉

Vezano za veličinu kalupa, ekvivalent ovom pravokutnom kalupu bi bio okrugli promjera 21 cm. No, torta bi dobro izgledala i u centimetar-dva većem kalupu, dakle od 21 do 24 centimetara.

JAM_2834a.jpg

 

 

 

Oglasi

4 thoughts on “Lovely cheesecake

  1. Predivno izgleda ovako s tom ljubicastom bojom, zaista, cheescake je takva slastica sa milion mogucnosti, tak da, uz minimalne izmjene, svaki put dobijemo drugaciji kolac!👍

    Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s