Mini tart i dvije čokolade

JAM_3055a

Kako dani postaju topliji i duži, vrijeme mi jednostavno leti. Volim proljeće! Sve njegove boje, mirise, okuse… Ta divna sunčana jutra i topla popodneva, lakoćom me odvlače od stvarnosti i čine da vrijeme leti.

U tom letu, zaboravljam na mnoge stvari… Tako sam skoro zaboravila na ovaj dopadljiv mini tart s crnom i bijelom čokoladom. Prošlo je više od dva tjedna da sam ga napravila… No, kako ono kažu, za dobre želje nikad nije kasno. Ista je priča i s dobrim stvarima 😉 Recimo, s ovim mini tartom s gancheom, na kojemu je mousse od bijele čokolade, glaziran s karamelom. Tart je dekoriran meringom u obliku gljiva. Izrada ide u nekoliko faza, pa krenimo redom. 🙂

Prhko tijesto

60 g maslaca

40 g šećera u prahu

25 g mljevenih oraha

malo soli

150 g brašna

1 jaje

JAM_2948a

Prosijati brašno i šećer. Hladan maslac narezati na listiće i brzo ga utrljati u brašno da se dobije mrvičasta smjesa. Ovaj dio treba odraditi brzo da se maslac ne rastopi. U mrvičastu smjesu dodati mljevene orahe i vilicom izmućeno jaje te brzo povezati u tijesto.  Tijesto rukom spljoštiti u disk, zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak da odmara 30 minuta Dok tijesto odmara napraviti ganache.

JAM_3029a

Ganache

180 g slatkog vrhnja

135 g tamne čokolade

20 g maslaca

cimet u kori

par mahuna kardamoma

1 zvjezdasti anis

U slatko vrhnje dodati cimet, kardamom i zvjezdasti anis. Zagrijati do vrenja, procijediti i preliti preko usitnjene čokolade. Ostaviti tako minut-dva, dodati maslac, pa sve skupa miješati dok se ne smjesa ne poveže te postane sjajna i glatka. Na sobnoj temperaturi ostaviti da se ohladi. U međuvremenu pripremiti mousse od bijele čokolade.

JAM_3047a

Mousse od bijele čokolade

90 ml mlijeka

mahuna vanilije

110 g bijele čokolade

120 ml slatkog vrhnja

3 g želatine

Pripremiti želatinu. Mlijeko zakuhati s mahunom vanilije, procijediti  i preliti preko usitnjene bijele čokolade. Ostaviti tako minutu-dvije, dodati nabubrenu želatinu i sve skupa dobro izmiješati da se čokolada i želatina otope. Kad smjesa bude sobne temperature u nju lagano špatulom umiješati tučeno slatko vrhnje. Smjesu uliti u silikonske kalupe, i staviti u zamrzivač da se krema dobro stisne. Ja sam koristila silikonski kalup u obliku polukrugli, promjera 65 milimetara.

Prhko tijesto izvaditi iz hladnjaka i tijesto razvaljati na 3 milimetra debljine. Ja sam koristila silikonske kalupe za mini tartove, promjera 12 centimetara. Ova količina je dovoljna za 6 takvih mini tartova. Tijesto se izreže malo veće od kalupa, i utisne se u njega i stavi 15 minuta u zamrzivač.

JAM_3126a

Pećnicu zagrijati na 170 stupnjeva. Mini tartove peći „naprazno“ 10 minuta. Dakle, na tijesto staviti foliju ili papir za pečenje i kalupe napuniti keramičkim zrnima za pečenje ili bilo kojim drugim sušenim zrnima (grah, grašak…), čime se sprječava promjena oblika tijesta. Nakon 10 minuta, izvaditi zrna i foliju i vratiti tartove u pećnicu, da uhvate boju, nekih 10-15 minuta. Pečene tartove ohladiti, izvaditi iz kalupa i napuniti ganacheom. Tartove staviti u frižider da se ganache stegne i umeđuvremenu napraviti glazuru od karamela, tzv. caramel mirror glaze.

Karamel glazura

175 g šećera

175 g vode

150 g slatkog vrhnja

12 g gustina

4 lista želatine ( 8 g mljevene želatine)

Pripremiti želatinu. U posudi s debljim dnom karamelizirati šećer te ga oprezno podliti, odnosno deglazirati ss 100 g vode. Ostatak vode, pomiješati s gustinom, dodati karamelu i pustiti da kuha 30 sekundi. Nakon toga dodati slatko vrhnje, promiješati, pa dodati i želatinu. Miješati dok se želatina ne rastopi pa glazuru procijediti i ohladiti na 25 stupnjeva. Treba voditi računa da se glazura ne počne želirati.

Dok se glazura hladi, kalupe s kremom izvaditi iz zamrzivača. Ako se krema dovoljno stvrdnula, polukugle izvaditi iz kalupa, staviti ih na rešetku i preliti prohlađenom glazurom. Ostaviti sat-dva u hladnjaku. Ako se kojim slučajem dođe do želiranja glazure prije vremena nego su polukugle spremne za glaziranje, ona se može ponovo zagrijati čime će se vratiti u tekuće stanje, kakvo je potrebno za glaziranje.

Recept za karamel glazuru je preuzet s ovog linka, tu možete pogledati kako se baš radi https://www.youtube.com/watch?v=YgTJyYTQdug

JAM_3144a.jpg

Slaganje

Glazirane polukugle spustiti na tartove s ganacheom. Dekorirati gljivama od meringue i usitnjenim krokantom. Gljive se rade od 30 g bjelanjaka koji se miješaju na pari s 30 g šećera. Kad smjesa dostigne temperaturu od 55 stupnjeva, zdjela se makne s pare i miksa dok se bjelanjci ne ohlade i postanu bijeli i sjajni. Na kraju se špatulom nježno umiješa 25 g šećera u prahu. Dresir vrećicom, na papir za pečenje, istiskuje se meringa u obliku klobuka i stapki gljiva i suši u pećnici na 90 stupnjeva nekih 90 minuta. Gljive trebaju biti lagane i potpuno suhe iznutra. Kad se ohlade spaja ih se i prlja rastopljenom čokoladom. Na kraju se mogu posuti i  s malo cimeta i kakaa.

JAM_2989a.jpg

 

 

Oglasi

2 thoughts on “Mini tart i dvije čokolade

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s