Love & raspberry pie

Love is in the air…

Svaki dan! Stoput dnevno!

Pa i na Valentinovo onda, zar ne?! 🙂

U ime ljubavi vodili su se ratovi, odricalo se prijestolja… Ja ove godine nisam išla tako daleko, tek sam, u ime ljubavi, promijenila formu dragih mi pitica. Iz ljubavi, za ljubav… srcolike mini pite s malinama, krem sirom i pistacijama. Sigurna sam da će to biti njemu dovoljno 🙂

Sastojci 

Pekmez

160 g malina

100 g šumskog voća

50 ml vode

sok naranče

mahuna vanilije

25 g cvjetnog meda

JAM_9532a.jpg

Tijesto

375 g glatkog brašna

prstohvat soli

1 jaje

20 g smeđeg šećera

150 g hladnog maslaca

65 ml hladne vode

1 jušna žlica bijelog octa

Nadjev

100 g pekmeza od malina i šumskog voća

50 g krem sira

15 g nasjeckanih pistacija

Premaz

1 žumanjak

1 žlica vode

prstohvat maline u prahu

40 g kristal šećera

Priprema

U posudu za kuhanje staviti maline i šumsko voće, dodati vodu, sok od jedne naranče i mahunu vanilije. Kuhati na laganoj vatri dok se voće ne raspade, a smjesa postane gusta. Malo ohladiti, izvaditi mahunu vanilije i izmiksati štapnim mikserom. Smjesu procijediti  kroz gusto sito, ukoliko smjesa nije dovoljno gusta još je kratko vratiti na vatru da se reducira i zasladiti medom.  Meni je 25 grama meda bilo dovoljno za zasladiti ovu količinu voća, no preporučujem da se pekmez proba prije stavljanja na hlađenje. Naime, slatkoća voća i meda se razlikuje, kao i naši ukusi. Zaslađeni pekmez, ispadne oko 100 grama, ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.

Za tijesto prosijati brašno te mu dodati sol i smeđi šećer.  Hladan maslac narezati na listiće i brzo ga utrljati u brašno da se dobije mrvičasta smjesa. Ovaj dio treba odraditi brzo da se maslac ne rastopi jer u protivnom ništa od finog, prhkog tijesta.  U mrvičastu smjesu dodati,  vilicom izmućeno jaje s vodom i octom te brzo povezati u tijesto.  Tijesto podijeliti na dva dijela, svaki rukom spljoštiti u disk, zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na jedan sat da odmara.

JAM_9647a.jpg

U međuvremenu u mužaru usitniti pistacije ili ih sitno nasjeckati nožem. Krem sir malo razraditi vilicom, pomiješati s pistacijama i dodati ohlađenom pekmezu. Miješati žlicom da se smjesa dobro poveže.

Lagano pobrašniti podlogu na kojoj će se valjati tijesto. Odmoreno tijesto razvaljati na debljnu od 3 milimetra. Kalupom izrezivati srca, s tim da svako drugo srce, koje će služiti kao poklopac, izreže se i na sredini. Razmutiti žumanjak sa žlicom vode i prstohvatom maline u prahu i njime lagano premazati cijela srca, dakle podloge. Na svako staviti žličicu nadjeva i poklopiti izrezanim srcem, odnosno poklopcem. Rubove spojiti nježnim pritiskom prsta. Po želji rubove može spojiti i vrhom vilice ili kakvim štapićem koji na vrhu ima malu kuglicu tako da ostaju dekorativne rupice.

Srca staviti u lim obložen papirom za pečenje, premazati žumanjkom i posuti šećerom. Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva nekih 15 minuta. Dužina pečenja može varirati od pećnice do pećnice, no pitice su gotove kad dobiju zlatno-žutu boju.

Pitice su najbolje kad odstoje bar dan ili dva.  Zato ih ohladite i spremite u limenu kutiju, na sigurno! Ako uspijete 😉 Meni to nije pošlo za rukom. Možda ću s novom turom imati više sreće.

I da, sretno Vam Valentinovo! 🙂

 

 

Oglasi

2 thoughts on “Love & raspberry pie

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s