Ništa brašno, ništa šećer…, a torta kažeš, i to dobra torta, hm…, je li to moguće? Je, je, moguće je!
Koliko sam puta, i to ne tako davno, ovakve razgovore vodila. No, stvari se mijenjaju, usudila bi se reći na bolje, barem što se tiče moga gušta. Sad, ne samo da se više nitko ne čudi već širi se krug onih, s kojima pričam jezikom BEZ!
BEZ kao predznak za slastice, ma hranu općenito, bez glutena i bez klasičnog šećera. Takva prehrana kod mene je rezultat višegodišnjeg koketiranja s LCHF/PALEO prehranom, kojoj sam sad, kako bi to rekla, vjerna. Zgriješim jedino zbog slatkog zalogaja nepoznatog mi deserta kojemu ne mogu odoliti. Ali, to je već profesionalna deformacija…
Mini duo mousse BEZgriješna je slastica – čokolada, bademi i kava, što ćeš više… možda avokado!
Biskvit (fi 18)
2 jaja
30 g mljevenih badema
60 g maslaca
50 g tamne čokolade (min 70% kakao mase)
malo soli
2 žlice vode
Maslac i čokoladu otopiti na pari, ostaviti da se prohladi. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke sa soli istući u čvrst snijeg. Žumanjke s vodom izmiksati, dodati im prohlađenu čokoladu i maslac te miksati dok se smjesa ne poveže. U žumanjke lagano, špatulom umiješati mljevene bademe, a potom i bjelanjke. Miješati kratko i lagano da smjesa ostane prozračna. Peći u kalupu fi 18 na 175 stupnjeva Celzija 15-ak minuta. Provjeriti čačkalicom. Biskvit ostaviti da se ohladi.
Za natapanje biskvita:
0,5 dl espressa s mlijekom
malo meda ili 1 tabletica stevije
Skuhati espresso, zasladiti ga s mrvicu meda i tableticom stevije i rashladiti mlijekom.
U obruč staviti biskvit i natopiti ga espressom.
Čokoladni mousse
85 g tamne čokolade (min 70% kakao mase)
1,8 dl slatkog vrhnja
0,3 dl espressa
3 žutanjka
3 tabletice stevije
1 list želatine
Čokoladu otopi na pari, ostaviti da se prohladi. Želatinu natopiti u hladnoj vodi. Žutanjke s kavom i stevijom, tući na pari dok se smjesa ne zgusne i postane pjenasta (nek ne prelazi 70 stupnjeva). Maknuti s vatre i umiješati ocijeđenu želatinu. Ostaviti da se ohladi. Istući slatko vrhnje. Kad su čokolada i jaja približno iste temperature povezati ih i lagano umiješati tučeno slatko vrhnje.
Čokoladni mousse rasporediti na biskvit, poravnati ga i staviti u frižider na hlađenje dok se priprema mousse od avokada.
Mousse od avokada
1/2 avokada
1 žlica milerama
1 žlica krem sira
2 žlice meda
sok 1 limuna
1,2 dl slatkog vrhnja
5 g mljevene bijele želatine
Staviti želatinu u vodu da nabubri. Oguliti avokado, narezati ga na kockice, dodati mu mileram, krem sir i sok od limuna i sve skupa izmiksati u blenderu ili štapnim mikserom. Dobivenu smjesu protisnuti kroz cijedilo i dodati joj rastopljenu želatinu. Nakon toga avokado zasladiti medom. Istući slatko vrhnje i umiješati ga polako u avokado. Mousse od avokada staviti na čokoladni mousse, poravnati ga i ostaviti da se hladi par sati.
Glazura
65 g tamne čokolade (min 70% kakao mase)
0,75 dl slatkog vrhnja
15 g meda
Zagrijati vrhnje, preliti ga preko usitnjene čokolade, ostaviti kratko pa miješati dok se smjesa ne poveže. Na kraju dodati med, promiješati još malo i preliti po ohlađenoj torti.
Puslice
1 bjelanjak
1 žlica eritritola
par kapi limuna
Bjelanjak istući u mekani snijeg i dodati u eritritol te nastaviti miksati dok smjesa ne postane sjajna. Na kraju dodati malo limuna. Snijeg staviti u slastičarsku vrećicu i oblikovati puslice. Sušiti ih na 90 stupnjeva, povremeno otvarajući vrata pećnice dok ne budu čvrste na dodir, nekih 60 do 90 minuta, ovisi o vremenu, pećnici… Paziti da ostanu bijele. Po želji, mogu se tonirati prehrambenim bojama, ja sam ovog puta dodala malo zelene.
Med se u potpunosti moze zamijeniti stevijom i obrnuto. Naravno, mogu se koristiti i drugi zasladivaci, no pritom treba voditi racuna o doziranju.
KONAČNOOO RECEPTEK ;),o da da jedva čekam isprobavnje . 😉
Sviđa mi seLiked by 1 person
I ja tvoju verziju 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
ooooooooooooooo jeaaaaaaaaaaa napokon,,
Sviđa mi seLiked by 1 person
Sve se mislim samo da nisi isla leci 😉
Sviđa mi seSviđa mi se
krasna je
Sviđa mi seLiked by 1 person
Hvala ti 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Napravljenaaaaa,,,,topla preporukaaaaaaaaaaaa,,famoznaaaaaaaa jeeeeeeeeeeeee 🙂 Hvala za predobar recept ❤
Sviđa mi seLiked by 1 person
Hvala tebi što si probala, divna je 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Koje stevija tabletice koristite?
Sviđa mi seLiked by 1 person
Slatki list iz dm najcesce
Sviđa mi seSviđa mi se
Pravim torticu danas. Koliko je jedan list zelatina zapravo zelatina u prahu?
Hvala
Sviđa mi seLiked by 1 person
Kad idem preračunati, to je zaista vrlo malo oko 2 g želatine, u kremi ima čokolade i jaja, čvrsta je prilično sama po sebi, ovo je čisto da je lakše s tortom baratati.
Sviđa mi seSviđa mi se