Amaretto tortica

JAM_7854a

… iako su pisanje, slastičarstvo i fotografija zapravo sve ono što me određuje, sve što jesam i što želim biti, ipak najjednostavije od svega u ovom slučaju bilo je ispeći ovu tortu.
Tom slatkom stvarčicom – Amaretto torticom, jednoj je od dražih mi slastica, nastalih u mojoj kuhinji, otvorit ću Sweet emotion. A kad me krene, ako me krene, mislim, vjerujem da hoće, napisat ću i štogod o sebi i tim slatkim emocijama.

JAM_7822a

AMARETTO TORTICA
podloga (fi15)
40 g sitnih zobenih pahuljica
1 žlica meda
15 g rastopljenog maslaca
par kapi amaretta

Pomiješati sve sastojke, utisnuti u kalup i staviti na hlađenje.

Dacquoise (kora, biskvit s bademima)
za 2 x fi 15
2 bjelanjka
50 g šećera
malo soli
40 g tostiranih mljevenih badema
Tući bjelanjke sa šećerom i soli dok ne postanu čvrsti i sjajni. U snijeg lagno umiješati mljevene bademe. Tu smjesu podijeliti u dva kalupa i peći na 175 stupnjeva Celzija dok ne dobiju zlatnu boju, nekih 10-12 min, ovisi o pećnici. Ohladiti.

JAM_7875a

Žele od borovnica
150 g borovnica
2 lista želatine
sok od 1 klementine
par kapi likera od naranče
30 g šećera

Žele od jagoda
150 g jagoda
2 lista želatine
sok od 1 limuna
par kapi likera od limuna
30 g šećera

Postupak je isti, a želei se kuhaju odvojeno wink emotikon Dakle, želatinu namočiti u vodi, voće prokuhati sa šećerom, izmiksati i ispasirati, odati sok i liker te u ocijeđene listove želatine.
Žele izliti u kalupe fi 15 i ohladiti. Kalupe obložiti papirom za pečenje ili prozirnom folijom.

Creme anglaise (engleska krema, koja dodavanjem želatine postaje bavarska krema)
250 ml mlijeka
3 žlice šećera
žličica amaretta
2 žutanjka
2 lista želatine

Želatinu namočiti u vodi. Zagrijati mlijeko sa šećerom i amaretom, gotovo do vrenja. Razmutiti žutanjke, uliti malo toplog mlijeka da se zagriju, zatim ih umiješati u ostatak mlijeka i vratiti na laganu. vatru. Kuhati miješajući cijelo vrijeme, dok smjesa ne dostigne 75-80 stupnjeva Celzija. Procijediti kremu i dodati joj ocijeđenu želatinu. Ohladiti kremu.

Mousse od čokolade
150 g tamne čokolade (min 70 % kakao mase)
150 g maslaca
3 jaja
20 ml amaretta
1 žlica vode
2 lista želatine
malo soli

Na pari rastopit čokoladu i maslac. Želatinu namočiti u vodi. Bjelanjke sa soli istući u čvrst snijeg. Na pari tuci žumanjak, amaretto i vodu, par minuta, dok smjesa ne postane pjenasta. Maknuti s vatre i dodati ocijeđenu želatinu. Ohladiti u posudi s hladnom vodom, miješajući dok se žumanjci ne ohlade i zgusnu. Umiješati čokoladu. Postepeno i lagano umiješati i snijeg.

Mirror glaze
2 lista želatine
65 ml vode
115 g šećera
75 g tamne kuverture
15 g prosijanog kakaa
35 ml slatkog vrhnja
Namočiti želatinu. Vodu i šećer zakuhati do 104 stupnja C, maknuti s vatre, dodati usitnjenu kuverturu, promiješati, dodati kakao i slatko vrhnje. Miješajući ohladiti na 60 stupnjeva C, dodati ocijeđenu želatinu. Procijediti i ohladiti na ispod 29 stupnjeva C i preliti po hladnoj torti.

JAM_7902a

Slaganje torte
U kalup fi 15 staviti prvo podlogu od zobenih pahuljica. Bavarsku kremu podijeliti na dva dijela, pa premazati podlogu. Na kremu staviti koricu od badema, pa žele od borovnica, pa drugu koricu od badema, pa ponovo bavarsku krema i na kraju žele od jagoda. Dobro ohladiti sve skupa, pažljivo premjestiti u kalup fi 19-20, i prvo prostor između stranica ispuniti moussom od čokolade, a potom i cijelu “malu unutrašnju” tortu. Ohladiti, najbolje preko noći i preliti je mirror glazeom.

JAM_7897a

Oglasi

11 thoughts on “Amaretto tortica

  1. E pa ja se bas jako veselim sto si doplovla u ove blogerske slatke vode!!
    – znam da cemo svi imati što naučiti od tebe- i s veseljem ocekujem svaki novi post!
    Ovu tortu sam pikirala vec na fb- i u planu je- cim kakva prilika iskoci :))
    Sretno!!

    Sviđa mi se

  2. Čestitam i veselim se novim receptima. Ovo izgleda predobro i prefino i sigurno ću napraviti za svoje najdraže. A za sebe čekam one recepte za deserte bez šećera i glutena, kojih će sigurno biti…. 🙂

    Sviđa mi se

  3. Dobrodosla medju blogere…rado cu te pratiti…torta izgleda wooow, bas je ulozen trud i ljubav… i divno je sto ces raditi bg slatkise…citamo se miminkutakic.blogspot.com

    Liked by 1 person

  4. Ova torta mi izgleda fantastično i rado bi ju probala napraviti. Iako znam da je ovako savršena, ali ipak moram pitati…može li kako fondan na nju? P.S. Blog je fantastičan! 🙂

    Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s