Puding de moniatos (Sweet potato pudding) … ili jednostavnije: Puding od batata

JAM_8603a

U fazi sam – kupuje mi se avionska karta, vuku mi se kuferi, odmara mi se od svega… Znam da neće proći tako lako, no „vadim“ se uvijek kuharicama koje nosim kući s putovanja. Ovoga puta Barcelona, dvije godine je taman prošlo, divna, divna, divna Barcelona! „Barcelona – gastronomy and cuisine“ u rukama, nešto sasvim jednostavno i lagano u pripremi, arros a la cubana (cuban rise) i puding de moniatos (sweet potato pudding). I odmah ljubav, ljubav na prvi zalogaj. Batat! Svjetlo ružičasto-bakrene kore i narančastog mesa. Google kaže da je toj sorti ime beauregard, a meni oko odmah zapelo za korean purple. Ma već vidim ljubičasti puding!JAM_8624a

Nego, da se vratim pudingu od batata, čiji sam recept prilagodila svom guštu jer španjolski muscatel nemam, smeđi šećer ne koristim, a grožđice ne volim, on se u Barceloni tradicionalno radi za blagdan Svih Svetih zajedno s panellets de pinyons (kuglicama, keksićima s bademima i pinjolima). Recept, navodno je zapisan još u povijesnoj kuharici „Carmencita o la buena cocinera“ iz 1895. godine, a „opustošena“ originalna verzija s dodacima po mom guštu je pred vama. Ako volite batat, užitak je zajamčen!

JAM_8615a

Sastojci

½ kg batata, 2 jaja, 25 g maslaca, 50 ml mlijeka, 30 g kokosovog šećera, cimet u kori, 2 zvjezdasta anisa, grančica melise, 5 g mljevenog cimeta, 25 ml prošeka

Mlijeko zagrijati s cimetom u kori, zvjezdastim anisom i grančicom melise. Ostaviti da se ohladi da cimet i anis puste aromu. Oprati batate i skuhati ih u vodi. Štapićem za ražnjić možete provjeriti kad su gotovi. Izvaditi ih iz vode, ostaviti da ohlade, oguliti i nasjeckati na manje komade. Maslac rastopiti na pari i ostaviti da se ohladi. Nasjeckane batate staviti u blender i miksati dok se ne pretvore u pire. Dodati vilicom razmućena jaja, kokosov šećer, rastopljeni maslac, mlijeko, prošek i cimet u prahu te miješati dok se smjesa ne poveže i postane kompaktna.

Puding od batata peče kalupu koji se stavi u posudu s vodom (bain-marie). Ja sam pekla u fi 18. Dakle, posudu s vodom, u koju može stati kalup u kojem se peče puding od batata, staviti u pećnicu i zagrijati je na 200 stupnjeva Celzija. Kalup u kojem se peče puding, treba namazati maslacem i na dno staviti papir za pečenje, pa uliti smjesu. Puding se peče nekih 35 do 45 minuta, nekad i više, što ovisi ne samo o pećnici, nego i samom batatu. Puding je gotov kad se na vrhu stvori zlatno-smeđa korica i rubovi se počnu lagano odvajati od kalupa. Prije vađena iz kalupa, puding neka se dobro ohladi. Prije posluživanja neka minimalno 6 sati, a najbolje preko noći, odleži u hladnjaku. Na taj način će se puding „slegnuti“ i dobiti finu strukturu.

JAM_8631a

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s