Sacherica s grejpom

 

JAM_1761a

Više od slastičarskih klasika, volim jedino modernu interpretaciju istih. Nakon muževe “schwarzwaldice”, krenula sam s rekonstrukcijom sacher torte.

Tragajući u bespućima interneta za što, recimo to tako, originalnijom verzijom sacher torte, naišla sam zaista na svašta. Biskvit za sachericu s brašnom, bez brašna, s palentom, orasima, lješnjacima, bademima… Ne zamarajući se time, kao poveznicu svim recepturama, izdvojila sam marmeladu od marelica, koja spaja biskvite, i  tamnu čokoladu, kojom se glazira u konačnici torta.

 

Da udovoljim sebi, rekonstrukcija je u prvom redu podrazumijevala tortu bez brašna i to s biskvitom bez šećera. Tamna čokolada po tom pitanju moj je najdraži saveznik, zahvaljujući kojoj je minimaliziran i šećer u kremi. Zato maksimalna doza šećera je u želeu, i to želeu od crvenog grejpa. Možda izbor voća jest neočekivan, no baš mi se sviđa kako se uklopio. Naranča bi ovdje bila zicer, prevelik zicer za mene 😉 Priča je zaokružena klasičnim ganacheom.

Čokoladna dekoracija oko torte koja glumi koru drveta daje torti jednu svečanu, možda čak i ekstravagandnu notu, zbog čega mi se čini da bi mogla biti rađo viđen gost na blagdanskom stolu. Možda upravo sada za Uskrs!

 

Biskvit 

90 g maslaca

4 jaja

130 g mljevenih oraha

1 žličica praška za pecivo

1  žličica cimeta

90 g tamne čokolade

malo soli

Otopiti čokoladu i ostaviti da se malo ohladi. Odvojiti žutanjke od bjelanjaka. Omekšanom maslacu dodati šećer i miksati dok se ne dobije pjenasta smjesa. Nastaviti miksati, dodajući u smjesu, jedan po jedan žutanjak.  Posebno pomiješati orahe, prašak za pecivo i cimet te uz lagano miješanje dodati smjesi sa žumanjcima. Nakon toga dodati i otopljenu čokoladu uz lagano miješanje. Bjelanjke s malo soli istući u čvrst snijeg te ga ručno umiješati u smjesu.

Dobivenu smjesu podijeliti na dva dijela. Pripremiti dva kalupa za pečenje, promjera 20 centimetara. Smjesa se može peći i odjednom pa kasnije horizontalo preprezati biskvit. Peći na 170 stupnjeva oko 20 minuta, ili oko 30-ak minuta ako se smjesa peče u jednom kalupu. Vrijeme pečenja može varirati ovisno o vrsti pećnice, pa nakon 15, odnosno 20 minuta najbolje je provjeriti čačkalicom.

Pečene biskvite ostaviti da se ohlade.

JAM_1795a

Za natapanje biskvita

1 dl narančinog soka

1 žličica likera od naranče

Žele od grejpa

2 crvena grejpa

1 žličica likera od naranče

80-100 g šećera

1 žlica meda

10 g mljevene želatine

Očistiti grejp, usitniti ga štapnim mikserom i pasirati. Želatinu namočiti u par žlica vode. Pasiranog grejpa treba biti oko 500 mililitara. Grejp staviti u posudu, dodati mu šećer i kratko prokuhati. Kako slatkoća, odnosno gorčina grejpa varira, nužno je probati kuhani grejp i po potrebi dodati još šećera. Ako se grejp dodatno zaslađuje potrebno ga je još malo prokuhati da se rastopi šećer. Na kraju dodati med i liker od naranče te dobro promiješati. U vreli grejp dodati pripremljenu želatinu. Grejp uliti i dva kalupa promjera 20 centimetara i staviti u zamrzivač da se žele stegne. Za žele se mogu koristiti kalupi u kojima se pekao biskvit.

JAM_1821a

Bavarska krema od čokolade

200 ml mlijeka

mahuna kardamoma

mahuna vanilije

150 g tamne čokolade

10 g sirovog kakaa

60 g šećera u prahu

2 žumanjka

300 ml slatkog vrhnja

8 g mljevene želatine

Namočiti želatinu u vodi. Mlijeko zakuhati s mahunama vanilije i kardamoma. Žumanjke izmutiti sa šećerom u prahu. Procijeđeno mlijeko, uz miješanje polako dodavati žumanjcima i šećeru. Sve zajedno vratiti na laganu vatru, dodati sirovi kakao i kuhati uz miješanje dok smjesa ne dostigne 80 stupnjeva. Maknuti s vatre i umiješati pripremljenu želatinu i usitnjenu tamnu čokoladu. Sve skupa dobro promiješati da smjesa postane jednolična. Smjesu ostaviti da se ohladi, no voditi računa da se ne krene želirati. U međuvremenu istući slatko vrhnje i umiješati ga u ohlađenu smjesu.

Slaganje

Podesivi obruč za slaganje torte namjestiti na nekih 22-23 centimetra. Na dno staviti biskvit, natopiti ga narančinim sokom s likerom od naranče i na njega staviti žele od grejpa. Žele od grejpa prekriti kremom od čokolade i njome ispuniti i prostor između biskvita i obruča. Staviti 5 minuta u zamrzivač da se krema stisne i na nju staviti drugu koru biskvita i nju natopiti narančinim sokom. Na biskvit staviti žele od grejpa pa kremom od čokolade ispuniti prostor između biskvita i obručna te prekriti njime i žele. Poravnati kremu i staviti tortu na hlađenje.

Dok se torta hladi pripremiti ganache.

JAM_1829a

Ganache

140 ml slatkog vrhnja

100 g tamne čokolade

Zagrijati slatko vrhnje do vrenja i preliti ga preko razlomljene čokolade. Pričekati minutu-dvije pa energično izmiješati dok se čokolada i vrhnje ne povežu, odnosno da smjesa postane kompaktna.

Prohlađeni ganache izliti na tortu, poravnati ga i napraviti spiralni uzorak. Tortu vratiti na hlađenje. Po mogućnosti neka prije posluživanja prenoći u frižideru. Ohlađenu tortu izvaditi iz kalupa, dekorirati po želji i poslužiti.

Torta je dekorirana čokoladom „korom drveta“  koju je vrlo jednostavno napraviti. Kora je napravljena od 125 grama tamne čokolade, koja je prvo temperirana, potom tanko razmazana po papiru za pečenje. Nakon razmazivanja, papir za pečenje se savije, smota kao rolada i ostavit se tako na sobnoj temperaturi da se čokolada stegne. Kad se čokolada stegnula, papir se odmota, čime se čokolada zapravo lomi, a dobiveni komadići slažu se oko torte, čime se dobiva efekt kore drveta.

 

 

 

Oglasi

2 thoughts on “Sacherica s grejpom

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s