Sweet Mars

JAM_1441a

Iako su muškarci s Marsa, a žene s Venere, bar što se tiče američkog bračnog terapeuta Johna Graya, moj  Mars, slatki Mars nema veze s muškim rodom 😉 Štoviše, pišući ga danas, na Međunarodni dan žena, čini mi se baš ženski, “ženskiji” nego ikad! Ženstven, crven i zaobljen, okruglast…  Kao Mars? Sviđa mi se ta asocijacija, sweet Mars.

Mars u sebi krije jedan od omiljenih mi slastičarskih klasika – tart od limuna. Riječ je o prerađenom receptu za lemon tart francuskog chefa Raymonda Blanca. Na tartu je bavarska krema sa sirom, prelivena glazurom od malina. Uz kremu je talijanska meringa i puslice s malinom u prahu. Bavarska krema aromatizirana je limunovim timijanom. Uglavnom, dopadljiva kombinacija limuna i sira.

JAM_1484a

Mini tart od limuna

Za prhko tijesto

60 g maslaca

30 g šećera u prahu

1 jaje

125 g brašna

1 žlica vode

Prosijati brašno i šećer. Hladan maslac narezati na listiće i brzo ga utrljati u brašno da se dobije mrvičasta smjesa. Ovaj dio treba odraditi brzo da se maslac ne rastopi jer u protivnom ništa od finog, prhkog tijesta.  U mrvičastu smjesu dodati,  vilicom izmućeno jaje s vodom te brzo povezati u tijesto.  Tijesto rukom spljoštiti u disk, zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak da odmara 30 minuta.U međuvremenu, pripremiti kremu od limuna.

JAM_1524a

Krema od limuna

2 jaja

75 ml slatkog vrhnja

70 g šećera

20 ml soka od limuna

1 žumanjak za premaz tijesta

U zdjelu staviti dva jaja, šećer i limunov sok te kratko izmiksati. Dodati slatko vrhnje, sve skupa izmiješati i staviti u frižider te nastaviti s pripremom prhkog tijesta.

Pobrašniti radnu površinu i tijesto razvaljati na 3 milimetra debljine. Ja sam koristila silikonske kalupe za mini tartove, promjera 12 centimetara. Ova količina je dovoljna za 4 takva mini tarta. Kalupom se izreže tijesto i utisne u njega i stavi 30 minuta u zamrzivač.

Pećnicu zagrijati na 160 stupnjeva. Mini tartove peći „naprazno“ 10 minuta. Dakle, na tijesto staviti foliju ili papir za pečenje i kalupe napuniti keramičkim zrnima za pečenje ili bilo kojim drugim sušenim zrnima (grah, grašak…), čime se sprječava promjena oblika tijesta. Nakon 10 minuta, izvaditi zrna i foliju i vratiti tartove još kratko u pećnicu, da uhvate malo boje, nekih 5 do 10 minuta. Izvaditi ih i premazati razmućenim žumanjkom i vratiti još jednu minutu u pećnicu, što sprječava da se tijesto namoči nakon dodavanja nadjeva.

Nakon minute izvaditi tartove i pećnicu smanjiti na 140 stupnjeva. U tartove pažljivo uliti kremu od limuna, koja se prethodno može, kratko zagrijati na pari, što će ubrzati proces pečenja. Tartove peći 15-ak minuta, odnosno dok krema ne postane čvrsta. Tartove ostaviti da se dobro ohlade i tek onda ih vaditi iz kalupa.

JAM_1596a

Bavarska krema od sira

100 ml mlijeka

grančica limunovog timijana

1 žumanjak

30 g šećera

5 g želatine

mahuna vanilije

100 g krem sira

100 g slatkog vrhnja

Mlijeko s mahunom vanilije i grančicom limun timijana zagrijati do vrenja i ostaviti 15 minuta da se prohladi te procijediti.  Želatinu namočiti u vodi. Mikserom razraditi krem sir da bude glatke strukture. Istući slatko vrhnje.

Žumanjak izmiksati sa šećerom te dodati mlijeku i sve skupa kuhati do temperature od 82  stupnja. Voditi računa o temperaturi kako se žumanjci ne bi zgrušali. Smjesu maknuti s vatre, dodati joj želatinu i dobro izmiješati da se želatina rastopi. Dodati krem sir, sve skupa izmiješati i ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu. Lagano špatulom umiješati tučeno slatko vrhnje i izliti u silikonske kalupe i staviti u zamrzivač da se krema dobro stisne. Ja sam koristila silikonski kalup u obliku polukrugli, promjera 65 milimetara.

JAM_1590a

Glazura od malina

100 g malina

20 g šećera

20 g vode

5 g želatine u prahu

25 g vode

Pomiješati želatinu s 25 g vode i ostaviti da nabubri. U međuvremenu skuhati maline sa šećerom da se dobije gusta smjesa. Kuhati na niskoj temperuti i paziti da ne zagori. Procijediti i dodati želatinu. Miješati dok se želatina ne rastopi. Ostaviti glazuru da se prohladi, vodeći računa da se ne krene želirati.

Dok se glazura hladi, kalupe s kremom izvaditi iz zamrzivača. Ukoliko se krema dovoljno stvrdnula, polukugle izvaditi iz kalupa, staviti ih na rešetku i preliti prohlađenom glazurom od malina. Glazura od malina, ako se prije vremena stvrdne, može se ponovo zagrijati čime će se vratiti u tekuće stanje, kakvo je potrebno za glaziranje.

Talijanska meringua

1 bjelanjak

50 g šećera

12  g vode

Vodu i šećer staviti kuhati dok ne dostignu temperaturu od 118 stupnjeva. Bjelanjke istući u mekani snijeg, polako im dodavati šećerni sirup, miksajući dok se smjesa ne ohladi.

JAM_1608a

Slaganje 

Na ohlađeni tart od limuna staviti glaziranu bavarsku kremu. Uz kremu istisnuti nekoliko oblačića meringue, kratko ih proći brenerom te dodati sa svake strane po jednu puslicu. Puslice su napravljene od 1 bjelanjka, 60 grama šećera i malo maline u prahu te sušene u pećnici na niskoj temperaturi. Dodatno dekorirati s grančicom limun timijana.

 

 

 

Oglasi

2 thoughts on “Sweet Mars

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s