Male cimet rolice

 

JAM_1236a

Cinnamon roll, cinnamon bun, cinnamon swirl, cinnamon Danish, cinnamon snail… niz je varijacija na temu slatkog, rolanog peciva s cimetom, planetarno popularnih cimet rolica. Sjeverna Amerika, Meksiko, sjever Europe…, tu negdje leži njihov pravi dom.

U Americi se cimet rolice poslužuju za doručak. Jedne od najpoznatijih su New York style cinnamon rolls sa šećernom glazurom. Dok u Americi mirno doručkuju, na sjeveru Europe, Finci, Danci i Šveđani, mogli bi zaratiti oko cimet rolica jer to je za njih pitanje tradicije. Nešto kao što mi sa Slovencima ratujemo oko slavonskog kulena i kranjskih kobasica 😉

Tako je sjever Europe dobio tri varijacije istog peciva, danski cinnamongateu, švedski  kanelbulle i finski korvapuusti. I sad je mir na sjeveru 😉

Znatiželjna kakva jesam, prevrnula sam recepte preko sjevera Europe do Sjeverne Amerike i dalje do Meksika. Iako je svugdje princip isti, a sve ostalo su nijanse 🙂 zaustavila sam se u New Yorku! 🙂 Baš tamo, našla sam nešto što moji vole uz kavu, NY style cinnamon rolls. Napravila sam minijaturnu verziju, bez šećere glazure, koja je nešto između kroasana, krafni i brioša, tako mirisna i tako fina. Probajte 😉

JAM_1328a

Tijesto

15 g svježeg kvasca

225 g glatkog brašna

30 g šećera u prahu

prstohvat soli

1 žličica cimeta u prahu

125 ml mlijeka

40 g rastopljenog maslaca

U zdjelici razmrviti kvasac. Od ukupne količine šećera, brašna i mlijeka, oduzeti po jednu žlicu šećera i brašna te dvije mlijeka i pomiješati s kvascem. Smjesu pokriti prozirnom folijom i ostaviti kratko na toplom da se kvasac aktivira.

U drugoj zdjeli pomiješati brašno, šećer, sol i cimet. Dodati kvasac, sve skupa izmiješati. Uz miješanje, dodavati u smjesu malo po malo mlijeko, a nakon njega i rastopljeni maslac. Smjesu miješati dok se ne poveže u glatko tijesto. Tijesto pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom 40-ak minuta da se diže. U međuvremenu pripremiti nadjev.

Nadjev

50 g maslaca

50 g šećera u prahu

20 g mljevenih badema

2 žličice cimeta u prahu

Za nadjev izmiješati maslac, šećer u prahu, mljevene bademe i  cimet u jednoličnu smjesu.  Nakon što se tijesto diglo, razvaljati ga na pobrašnjenoj podlozi u oblik pravokutnika, približnih dimenzija 50×30 centimetra. Tijesto bude debelo oko 2-3 milimentra. Nadjev staviti na sredinu tijesta i tanko ga rasporediti prema krajevima. Uz rub ostaviti slobodno oko 1 centimetar tijesta.  Tijesto čvrsto zarolati s duže strane i rezati na komade široke 1,5 centimetar.  Pleh obložiti papirom za pečenje i na njega položiti rolice. Između svake ostaviti 2-3 centimetara razmaka jer će tijesto rasti tijekom pečenja. Rolice pokriti i ostaviti još 30 minuta da se dižu.

 

Premaz

1 jaje

kristal šećer

Jaje izmutiti vilicom, njime premazati rolice i posuti ih kristal šećerom. Rolice peći na temperaturi od 225 stupnjeva vrlo kratko, nekih 8 do 9 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Ostaviti ih u limu da se malo ohlade i poslužiti tople ili mlake.

JAM_1332a

Od ove smjese ispadne 30-ak malih cimet rolica.

Da bi testirala tijesto, ostavila sam ga za sutradan, i mogu reći da je i hladno jednako fino.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s