Čokoladni gušti s orasima

JAM_0696a

Kad 13 puta pitate dijete kakvu će tortu za rođendan i ono po 13 put kaže čokolada, onda je  jasno da ove godine nema izmotavanja 😉 Moja djevojčica za 13 rođendan dobila je čokoladnu tortu! Iznenađenje ranom zorom, uoči natjecanja, usudila bi se reći, bilo je uspješno 🙂

Gledala sam je kako, još napola spavajući, reže tortu, pratila kako kuša prvi zalogaj i čekala što će reći. Jedan zalogaj, drugi, treći… i onda, onako u svom stilu izusti – meni je dobra, i nastavi grickati tortu. Nitko sretniji od mene s mojom snenom djevojčicom 🙂

Torta za moju djevojčicu, svakako nije klasična torta. Nije biskvitasta, nije kremasta, nije slojevita… Štoviše, niska je, svega par prstiju visine, kompaktna i, kako bi to opisala, višestruko koncentrirana. Turbo čokoladna, orašasta, hrskava i… nama jako fina. Možete mi vjerovati na riječ ili jednostavno provjeriti 😉

JAM_0750a

 

Sastojci 

190 g nasjeckane tamne čokolade

125 g  maslaca

2 žutanjaka

90 g nasjeckanih oraha

40 g mljevenih badema

2 bjelanjka

malo soli

Maslac izvaditi ih hladnjaka da omekša, pa ga miksati dok ne postane pjenaste strukture. Dodati žumanjke, opet miješati, pa dodati nasjeckanu čokoladu i orahe te mljevene bademe. Sve zajedno dobro izmiješati. Bjelanjke istući s malo soli u čvrsti snijeg. Snijeg špatulom umiješati u smjesu sa žumanjcima. Namastiti kalup (fi20), na dno staviti papir za pečenje, rasporediti smjesu i poravnati je. Smjesa nije tekuća već prilično gusta. Peći na 160 stupnjeva oko 30 min. Ohladiti prvo na sobnoj temperaturi pa bar dva sata u hladnjaku.

JAM_1022a

JAM_1031a

Ganache

100 g tamne čokolade

1 dl slatkog vrhnja

20 grama meda

Usitniti čokoladu. Zagrijati slatko vrhnje do vrenja pa ga preliti preko čokolade. Ostaviti tako minutu-dvije, dodati med i energično miješati dok se čokolada i vrhnje ne povežu. Dobro ohlađenu tortu, preliti ganachem i vratiti u hladnjak da se čokolada stegne.

JAM_1072a

Torta je dekorirana krokrantom od oraha i macaronsima od oraha, koji su punjeni ganacheom od tamne čokolade.

Kako po receptu ide gotovo 300 grama čokolade, dio u tijesto, a dio u ganache,  potrebe za šećerom uopće nema. Osim što je bez glutena, ova torta je i bez dodanog šećera te je kao takva prihvatljiva za one koji se hrane prema smjernicama paleo prehrane. Izostavi li se i med, prihvatljiva je i za lchf prehranu.

JAM_1108a

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s