Višnje & čokolada

JAM_0511a

U veljači moji najdraži imaju rođendane.

Prvo je rođendan mužu i prva je njegova rođendanska torta.

Sad, kad ovo pišem, a rođendan je već prošao i torta je već odavno pojedena, primjećujem da moj dragi svake godine zaželi neku klasičnu tortu tipa sacher, reform, schwarzwald… i nikad je ne dobije 😉

Šalim se, ja od tih njegovogih želja, zapravo izvučem ono najbolje 🙂 I svi zadovoljni 🙂 Ja jer sam kemijala nešto po svom guštu, a on jer je dobio čokoladu, višnje i slatko višnje – najbolje od schwarzwaldice 😉

Rođendan moje kćeri i njezina torta, to je posebna priča 🙂

JAM_0524a

Sastojci 

Biskvit (fi 24)

150 g  maslaca

15 g kakaa

100 g tamne čokolade

1 jaje

4 žumanjka

7 bjelanjaka

malo soli

 

Za natapanje biskvita

1 dl mlijeka

0,3 dl amaretta

mahuna vanilije

cimet u kori

5 g meda

JAM_0623a

 

Nadjev od višanja

250 g višanja

20 g meda

2 dl soka od višanja

cimet u prahu

muškatni orašćić u prahu

0, 15 dl  maraschina

10 g gustina

30 ml vode

 

Chantilly

2 dl slatkog vrhnja

5 g meda

JAM_0572a

Otopiti čokoladu. Izmiksati omekšani maslac s kakaom dok ne postane pjenast. Dodati rastopljenu čokoladu. Miksajući sve zajedno povezati pa dodati cijelo jaje i žumanjke. Sve skupa dobro izmiksati.

U drugoj zdjeli, bjelanjke, s malo soli, istući u čvrst snijeg. Snijeg lagano, špatulom umiješati u čokoladnu smjesu.

Pećnicu zagrijati na 175 stupnjeva.  Stranice kalupa, fi 24, premazati maslacem, a na dno staviti papir za pečenje. Smjesu izliti na kalup i peći 30 do 40 minuta, ovisi o pećnici. Biskvit će se lijepi dignuti tijekom pečenja, no kad se izvadi iz pećnice, sredina će pasti. Zbog toga ne treba brinuti, to tako treba biti.  Ohladiti biskvit.

JAM_0583a

Dok se biskvit hladi, zagrijati mlijeko s medom, cimetom u kori i mahunom  vanilije. Ostaviti da se hladi 15 minuta, izvaditi cimet i vaniliju, pa dodati amaretto. S time natopiti ohlađeni biskvit.

Za nadjev od višanja, prvo karamelizirati med, pa ga preliti sokom od višanja i dodati mu malo cimeta u prahu i muškatnog oraščića. Kad sok zavrije, kuhati 5 minuta pa dodati višnje i maraschino. Višnje pustiti da zakuhaju pa im dodati gustin razmućen u vodi. Kad sve skupa zavrije, ostaviti još minutu na vatri i ohladiti.

Nadjev rasporediti po biskvitu, s tim da se ostavi dvije žlice za dekoraciju.

Za chantilly, istući slatko vrhnje s medom. Rasporediti tučeno vrhnje po višnjama.

Tortu dekorirati s nadjevom od višanja, čokoladnim strugotinama i malo krokanta. I uživati! 😉

 

 

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s